Bogdan Ţârdea: ultimul alineat
Stimaţi prieteni,
Astăzi, 31 august, este o mare sărbătoare pentru moldovenii din Republica Moldova, este ziua Limbii Române, ziua în care noi ne simţim şi mai puternic atraşi de sentimentul de Unitate Naţională Românească, când ne simţim şi mai uniţi în cuget şi simţiri.
Sincere felicitări tuturor moldovenilor cu dragoste de Ţară şi Neam.
Acum să revenim la oile noastre. Deci,
Bogdan Ţârdea: ultimul alineat
Motto:
„Sunt în Canada de 21 de ani, dar încă nu am auzit pe cineva să spună că aici se vorbeşte „limba canadiană”; cine ar spune aşa, ar fi fost considerat nebun; aici se vorbeşte limba engleză, cu toate că sunt unele deosebiri dialectale”
Ovidiu Creangă (2005),
român basarabean.
Capitolul 9. Bărbatul era chel şi avea pantaloni de aceiaşi culoare
Iată, în sfârşit, ultimul alineat:
„А разве в 1999-м коммунисты не создали блок с «микроскопическими» аграриями и социалистами, впервые победив на местных выборах? Что же изменилось с тех пор? Или тогда власть их еще не испортила? И если для ПКРМ все левые партии (СДП, Партия регионов, Народно-социалистическая партия, «Единая Молдова») являются продажными, подлыми, микроскопическими, то пускай не удивляется, почему из нее уходят не только ее депутаты и мэры, но и рядовые сторонники. Остается надеяться только на политическое чутье Воронина, ибо позиция антуража и так ясна. Хотя чему быть, того не миновать”.
Traducem acest pasaj în limba, pe care astăzi o omagiem, LIMBA ROMÂNĂ:
„Dar în 1999 comuniştii nu au creat oare un bloc cu agrarienii şi socialiştii „microscopici”, obţinând pentru prima dată victorie în alegerile locale? Ce s-a schimbat oare de atunci? Sau poate atunci puterea încă nu i-a alterat? Şi dacă în viziunea PCRM toate partidele de stânga (PSD, Partidul regiunilor, Partidul socialiştilor populari, „Moldova Unitară”) sunt venale, ticăloşite, microscopice atunci să nu se mire, de ce din el [din PCRM] pleacă nu doar deputaţii şi primarii lui, dar şi adepţii de rând. Rămâne să sperăm doar în intuiţia lui Voronin, asta pentru că poziţia anturajului lui este clară. Deşi, ce ţi-e scris, în frunte ţi-e pus”.
Comentariul nostru:
Care a fost întrebarea? O amintim: „Lupta pentru Bălţi. Cine stă în spatele unioniştilor?” Am analizat alineat după alineat întregul articol şi nu am găsit un răspuns clar, convingător. Credeam că, cel puţin în ultimul alineat, dl BŢ, va afirma: „În urma investigaţiilor făcute, a interviurilor şi discuţiilor cu X, Y, Z etc., a filmelor documentare, prezentate pe Internet, am ajuns la concluzia că în spatele unioniştilor stă…”
Cine, domnule? „Faşiştii romini”? Plahotniuc? PCRM? SIS? FSB? Maia Laguta?
În spatele unioniştilor stă cine, domnule? Dă un răspuns! Cu ce subiect a început şi cu ce a încheiat?
Păcat de cititorii de limbă rusă, care aşa şi n-au înţeles nimic, afară de mici intrigi politice. Dar e treaba lor, a celor de stânga.
Întrebarea care se iscă: de ce oare atâtea partide microscopice de stânga (alături de mega-partidul comuniştilor)? De ce oare Vadim Mişin, un apropiat intim al lui Vladimir Voronin, a părăsit PCRM şi a declarat că vrea să formeze chiar el personal un partid al forţelor de stânga, partid ce va apăra interesele rusolingvilor din R. Moldova?
Răspunsul ni l-a dat dl Robert Zapadinschi, redactorul-şef al săptămânalului „Commersant Plius”, unul din cei mai erudiţi şi competenţi oameni din R. Moldova.
Articolul merită citit[1]. În opinia argumentată a autorului: în Republica Moldova meseria de om politic a devenit foarte profitabilă. Nu e greu de observat, că în RM se desfăşoară un business-proiect foarte atractiv – e vorba de integrarea euro-asiatică, cu atragerea RM în Uniunea vamală Rusia, Belarus, Kazahstan.
Iată de ce, ca ciupercile după ploaie, apar partide pro-ruseşti, care sunt extraordinar de active. Dar plăţile pentru activism le fac nu din bani proprii.
Tot aşa şi dl V. Mişin: de ce, fiind alături de V. Voronin, să privească cum acesta primeşte parale, când ar putea chiar el personal, V. Mişin, să încaseze respectivele sume ?
Aceleaşi sentimente le împărtăşesc şi liderii celorlalte partide de stânga.
Şi nu doar liderii de partide, ci şi cozile de topor. Toporul fără coadă nu are nici o putere. Da în RM cozi de topor pe metru pătrat sunt mai multe, decât oriunde în altă parte.
De exemplu: moldoveniştii de peşteră în persoana unui lideraş, care vorbeşte o limbă aproximativă românească, se apucă, domnule, să-i înveţe pe găgăuzi limba… „moldovenească”! El organizează o conferinţă de presă, arată ziariştilor, prezenţi în sală, modele de cărţi, ce vor fi trimise în şcoli şi grădiniţe din Găgăuzia.
Pentru arenda sălii, unde s-a desfăşurat conferinţa de presă, bani de unde?
Pentru procurarea cărţilor – apropo, cărţi de Ion Creangă, prezentat de lideraş drept poet, abecedare etc. sunt redactate de autori români şi sunt în limba română! – bani de unde?
Pentru plimbarea cu mijloacele de transport a celor doi asistenţi ai lideraşului, veniţi din Găgăuzia, bani de unde?
Crede oare cineva că banii sunt din buzunarul lideraşului de carton sau din cotizaţiile de membri ai organizaţiei lui microscopice? Să fim serioşi!
Al subiect: ce fel de stat este Republica Moldova, dacă oricine, cui nu-i este lene, se apucă să difuzeze literatură în şcoli, grădiniţe etc.? Nu este oare cazul ca Ministerul Educaţiei împreună cu Ministerul de Interne şi SIS să ia sub control aceste activităţi, promovate de nişte agramaţi şi zăpăciţi notorii şi toate donaţiile să fie depozitate la Ministerul Educaţiei – singurul împuternicit să difuzeze literatura în şcoli?
Iată de ce, pornind de la un subiect interesant, privind perspectivele Mişcării Unioniste din RM şi România, autorul articolului, dl BŢ, a ajuns la cearta de la gura cortului. Mai bine zis – a tortei euro-asiatice, dulce ca un fagure de miere. Dulce pentru ei, nu pentru noi, moldovenii.
Rezumat în limba rusă:
Краткое резюме последнего абзаца:
Автор поставил перед собой задачу выяснить, кто же стоит за спиной унионистов?
Но так и не дошел до ответа, в том числе, и в последнем абзаце. Казалось бы где, если не здесь. Но нет, вопрос есть, а ответа нет.
(Следует заключение)
Prof. univ., dr. hab., Anatol PETRENCU,
preşedintele INIS „ProMemoria”, vicepreşedinte PL
31 august 2012
Cuvinte cheie: PCRM, Uniunea euro-asiatică.
Lasă un răspuns
Trebuie să fi autentificat pentru a comentariu.