Bogdan Ţârdea ironizează pe seama Chişinăului

Motto:

Frunză verde de pe rană,/ Ard-o focul soartă grea –

Basarabie orfană, / Tu eşti România mea!

Andrei Strâmbeanu,

Laureatul Premiului de Stat al

Republicii Moldova, 2012.

FELICITĂRI, MAESTRE!

Capitolul 8. Din nou cu piatra în comunişti

Alineatul 9 al articolului, scurt, plin de ironie:

Что ж, на нет – и суда нет. Пускай мэр и дальше повышает тарифы, которые и так непосильны, отдает детские площадки на откуп строительным фирмам, разрушает инфраструктуру столицы. Пускай граждане и дальше терпят либеральный беспредел, так как патрициям-коммунистам не хочется «опускаться» до уровня плебса и «микроскопических партий». Не царское это дело.

Traducem în limba română:

„Ce să-i faci, de unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere. Lăsaţi primarul să ridice în continuare tarifele, care şi aşa sunt peste puteri, să concesioneze firmelor de construcţie terenurile pentru copii, să distrugă infrastructura capitalei. Lăsaţi ca cetăţenii să suporte în continuare [fărădelegea] nelimitată liberală, şi asta pentru că comuniştii-patricieni nu doresc să „coboare” la nivelul plebei şi al „partidelor microscopice”. Aceasta nu e o afacere împărătească”.

Comentariul nostru:

Un comentator politic, aşa cum este dl BŢ, este obligat să fie echidistant, obiectiv.

Sau, aşa cum o face în realitate dl BŢ, el, comentatorul, poate fi părtinitor, apărător al intereselor de partid. Numai că în aşa caz, este bine să anunţe cititorii că el reprezintă interesele PSM, că este purtătorul de cuvânt al socialiştilor lui Igor Dodon. Deşi, este şi director al Institutului social-democrat din Moldova, adică al dlui Victor Şelin.

Fiind echidistant, dl BŢ ar fi trebuit să scrie, cel puţin pe scurt, şi realizările dlui Dorin Chirtoacă, care deloc nu este „rege”, aşa cum considera dl BŢ în alineatul de mai sus.  Există doar un Consiliu Municipal, care ia anumite decizii, iar dl Primar general, împreună cu echipa sa, le realizează. Era corect, dacă s-ar fi adus cel puţin câteva exemple de împliniri. Astfel, deşi nefinisată, totuşi chiar acum amenajarea malurilor lacului din Valea Morilor este o realizare excelentă. Să ne amintim, ca un alt exemplu, de troleibuzele largi, spaţioase, confortabile, importate de Primăria municipiului din Belarus. Toată lumea, care circulă cu aceste mijloace de transport, este foarte mulţumită, iar biletul de călătorie este unul din cele mai ieftine din Europa. Poate oare primarul, cu de la sine putere, voluntarist, să ridice tarifele la ceva? Schimbarea tarifelor nu este oare o decizie a unor organe colective, alese în mod democratic?

În privinţa terenurilor pentru copii, din câte am văzut personal, acestea au fost amenajate cu inventar sportiv şi de distracţii (vezi parcul din Valea Morilor, Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt”, Parcul din faţa Catedralei Mitropolitane, chiar în spatele gheretelor de flori, arendate de dl Şelin.

Da, în municipiu există şi probleme, inclusiv cu terenurile pentru construcţii, le neagă oare cineva?

Despre distrugerea infrastructurii oraşului, la care să participe personal dl Dorin Chirtoacă parcă nu am auzit. În orice caz, nu este clar, ce are în vedere dl BŢ.

Cât priveşte opinia autorului, referitoare la „fărădelegea nelimitată liberală” este o insultă, adusă Partidului Liberal. Ce fărădelegi nelimitate a comis Partidul Liberal? Exemple?

În sfârşit, din nou un şut în fund bolşevicilor moldoveni, care, în viziunea ciudată a dlui BŢ, sunt nişte „comuniştii-patricieni”, care nu doresc să „coboare” la nivelul plebei şi al „partidelor microscopice” şi cum că PCRM ar crede, că „detronarea” lui D. Chirtoacă „nu e o afacere împărătească”.

Scurt pe doi: zoi, aruncate în capul dlui Chirtoacă şi a Primăriei, dar şi în capul comuniştilor, văzuţi de autor ca nişte laşi, care nu doresc să se unească cu Dodon. Asta pentru a-l înlocui pe primarul, ales cu majoritatea de voturi, cu cel care s-a plasat pe locul doi, adică cu Dodon Igor. Pe locul doi deoarece a fost pe lista PCRM; de ar fi fost independent sau din partea PSM, e-he-he…

Rezumat în limba rusă:

Краткое резюме 9-го абзаца:

Автор статьи необоснованно критикует мэра муниципия, приписывая ему произвол при поднятии тарифов, отдачи площадок для строительства и т.д. Всем известно: такие решения принимаются коллективными органами, избранными демократическим путем. Никто не может отрицать присутствие многих проблем. Вместе с тем, нельзя не видеть и определенные положительные результаты деятельности мэрии города.  И вновь – пинок в зад коммунистам. Это потому, что они не хотят выполнять требования Игоря Додона.

(Продолжение следует)

Prof. univ., dr. hab., Anatol PETRENCU,

preşedintele INIS „ProMemoria”, vicepreşedinte PL

30 august 2012

 

Cuvinte cheie: Primăria Chişinăului, critici nefondate, PCRM, Dodon.

Lasă un răspuns

Arhiva