Un Anunţ, foarte şi foarte important

Stimaţi prieteni,

Pe data de 27 martie 2013 se vor împlini 95 de ani de la Unirea Basarabiei cu Patria-mamă România.

La sfârşitul anului 1917 – începutul anului 1918 s-au creat premize prielnice pentru Reîntregirea Neamului Românesc. Primul Război Mondial era pe sfârşite, Rusia democratică fusese învinsă de un partid de stânga, care recunoştea, între altele, dreptul la autodeterminare al naţiunilor conlocuitoare ale Federaţiei Ruse. Marile puteri democratice, învingătoare în Război, recunoşteau şi încurajau principiul naţionalităţilor, şi anume: fiecărei naţiuni -  patria sa.

Astfel, înaintaşii noştri au materializat dezideratul de secole al românilor – a avea o patrie unică – ROMÂNIA.

Actul Unirii Basarabiei cu Patria-mamă România este bine cunoscut: membrii Sfatului Ţării (Parlamentul de atunci al Basarabiei), au votat liber, nesiliţi de nimeni, Unirea cu România. Cu majoritate de voturi Unirea s–a realizat.

În perioada 1918-1940 populaţia Basarabiei a simţit toate avantajele vieţii naţionale. S-a dezvoltat economia; în timp de doar trei ani a fost schimbat ecartamentul căilor ferate, şi trenurile din gara Chişinău circulau nu doar către centrele urbane din România, ci şi în restul Europei. În Basarabia a fost cea mai dezvoltată reţea de telefonie comparativ cu alte teritorii româneşti. A sporit natalitatea populaţiei. Am avut spitale, dispensare, medici la nivel european. Absolvenţii liceelor noastre puteau liber concura nu doar la facultăţile din ţară, ci şi la cele din Europa de vest. Multe ar fi de spus la capitolul realizări.

Nu putem nega faptul că au existat şi probleme. Multe din ele ne-au fost provocate de marele vecin de la Răsărit. Animaţi de sarcina extinderii revoluţiei proletare şi instaurării comunismului în Europa şi Lume, bolşevicii au creat multe probleme Statului Român.

Problema reîntregirii ţării rămâne la ordinea de zi. Perspectivele RM de integrare europeană au fost puternic periclitate de unii deputaţi ai Parlamentului RM, iresponsabili în faţa Istoriei: având guvernare cu program de integrare europeană, aceşti deputaţi au dat de-a şuia Guvernul Filat (nu mă refer la peceremişti şi neafiliaţi, mă refer la democraţi).

Aceste şi alte probleme, atât din domeniul istoriei, cât şi din prezentul imprevizibil, ne propunem să le analizăm în cadrul unei Conferinţe ştiinţifice.

Stimaţi prieteni,

UNIVERSITATEA DE STAT DIN MOLDOVA

FACULTATEA DE ISTORIE ŞI FILOZOFIE

INSTITUTUL DE ISTORIE SOCIALĂ „ProMEMORIA”

BIBLIOTECA PUBLICĂ „ONISIFOR GHIBU”

Anunţă desfăşurarea unei Conferinţe ştiinţifice, consacrate împlinirii a 95 de ani din ziua Unirii Basarabiei cu Patria-mamă România.

Conferinţa va avea loc

LUNI, 25 martie 2013,

în incinta Bibliotecii Publice „Onisifor Ghibu” din Chişinău,

începând cu ora 15.

La eveniment vor participa profesori şi conferenţiari universitari, profesori din instituţii preuniversitare, doctoranzi, masteranzi, studenţi, liceeni.

Invităm reprezentanţi ai mass-media.

Comitetul de organizare.

Să auzim de bine.

 Prof. univ. dr.-hab. Anatol PETRENCU,

preşedintele INIS „ProMemoria”

19 martie 2013.

Lasă un răspuns

Arhiva