Întărirea legăturilor româno-române: „Vocea Basarabiei” a semnat Acord de colaborare cu Radio Tecuci
Sâmbătă, 30 martie 2013, la Tecuci, a avut loc un eveniment important pentru mulţi cetăţeni ai României şi Republicii Moldova.
La invitaţia Centrului Transfrontalier de Conexiune, în frunte cu cunoscutul ziarist Cristian Pohrib, la Tecuci a avut loc o Masă rotundă, la care s-a discutat problema reîntregirii Neamului Românesc. Evenimentul a fost prilejuit de împlinirea a 95 de ani de la Unirea Basarabiei cu Patria-mamă, România.
Moderatorul Mesei rotunde – dl Cristian Pohrib. Dumnealui a oferit cuvântul domnului primar al Municipiului Tecuci Daniel Gerhardt Ţuchel, care a salutat prezenţa şi, între altele, a amintit că la sfârşitul anului 1917 din Tecuci a plecat spre Chişinău Regimentul 24 pentru a ocroti Sfatul Ţării, parlamentul de atunci al Basarabiei. În 1941 Regimentul 24 Tecuci s-a implicat în Războiul Sfânt de eliberare a Basarabiei, nordului Bucovinei, Ţinutului Herţa, răpite de sovietici un an mai devreme. Mulţi ostaşi români din acest Regiment au fost răpuşi la trecerea Prutului şi sunt îngropaţi în Cimitirul militar de la Ţiganca.
Subsemnatul, am expus succint patru teze: 1) condiţiile istorice, în care s-a realizat Unirea Basarabiei cu Patria-mamă România; 2) Basarabia în contextul României reîntregite (care au fost realităţile pozitive pentru locuitorii acestor teritorii); 3) România în anii de restrişte, 1939-1956, cu rapturile teritoriale cunoscute, cu extinderea Gulag-ului pe aceste teritorii etc.; 4) problema reîntregirii la ora actuală: factorii ce stimulează reîntregirea şi cei care o reţin.
Dl dr. Constantin Corneanu, preşedintele Consiliului director al Asociaţiei Europene de Studii Geopolitice şi Strategice „Gheorghe I. Brătianu” (Bucureşti) a trecut în revistă problemele existente în raporturile dintre cele două state româneşti şi a înaintat mai multe propuneri, referitoare la înlăturarea acestora.
Partea „istorică” a dezbaterii a fost încheiată de cunoscuta interpretă de muzică folk Maria Gheorghiu, care a emoţionat profund publicul cu câteva melodii, prima fiind interpretată pe fundalul citirii Jurământului tinerilor orheieni, depus de aceştia în timpul Primei Ocupaţii bolşevice a Basarabiei.
Cei prezenţi la dezbatere au fost invitaţi să discute problemele actuale ale României şi Republicii Moldova. Tonul a fost dat de dl Cristian Pohrib, care a expus un subiect, întitulat „Republica Moldova între criza politică şi criza de personalitate a liderilor AIE”. Textul este interesant, asta pentru că prezintă o viziune din exterior asupra a ceea ce se întâmplă în RM. Autorul, de exemplu, consideră că adversarii integrării RM în UE au folosit cu iscusinţă trăsăturile de caracter ale liderilor AIE. Cristian Pohrib: „…Nu a fost nevoie decât de punerea la punct a operaţiunii de manipulare şi de exploatare a trăsăturilor de caracter ale fiecărui lider din Alianţă: aroganţa, narcisismul şi firea răzbunătoare a premierului Filat, trăsături care în mod normal la domnia sa treceau până acum aproape neobservate, au fost exploatate la maximum şi puse într-un cocktail politic alături de impulsivitatea şi francheţea dezarmantă care poate fi calificată de multe ori ca lipsă de diplomaţie şi experienţă politică a liderului liberal Mihai Ghimpu. Nu putea lipsi din această opţiune [?] „magică” exploatarea temerii liderului PD, Marian Lupu, că poate rămâne, prin atacurile virulente la adresa lui Plahotniuc, fără cea mai importantă componentă de susţinere financiară a partidului”.
Dezbaterea a fost continuată de dl senator Ionel-Daniel Butunoi (PSD), urmat de deputatul Eugen Tomac, preşedintele Comisiei parlamentare pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării (în curând acesta va deschide un oficiu la Chişinău). În cadrul Mesei rotunde au vorbit: dl Doru Braia, analist politic; Angela Aramă, fondatoarea Şcolii de Televiziune şi Dezvoltare Personală (Chişinău); Viorel Patrichi, analist de politică externă, redactor la Radio România, cunoscut în RM în calitatea dumnealui de autor al cărţii „Lupta cu ultimul imperiu” (materiale şi interviuri cu dl Mircea Druc); Grigore Patraşcu, directorul Centrului Românesc din RM; Veaceslav Ţâbuleac, directorul Postului de Radio „Vocea Basarabiei”. Discursurile expuse au fost concrete, critice şi autocritice.
Cu ocazia lansării Centrului Transfrontalier de Conexiune şi a Dezbaterii, prilejuite de împlinirea a 95 de ani de la Unirea Basarabiei cu Patria-mamă România, dl Cristian Pohrib a semnat un Protocol de colaborare cu Asociaţia Europeană de Studii Geopolitice şi Strategice „Gheorghe I. Brătianu” (dl dr. Constantin Corneanu).
Tot atunci, dl Cristian Pohrib, directorul Postului de Radio Tecuci a semnat un Protocol de cooperare cu dl Veaceslav Ţâbuleac, directorul Postului de Radio „Vocea Basarabiei”. Protocolul semnat prevede:
„Asigurarea de către Radio Tecuci a spaţiului de emisie necesar transmiterii unui buletin de ştiri al Postului „Vocea Basarabiei”, precum şi a unei emisiuni zilnice de analiză a situaţiei din Republica Moldova.
Preluarea de către Postul de Radio „Vocea Basarabiei” a emisiunilor de interes pentru relaţiile dintre cele două state realizate de către echipa „Radio Tecuci”.
Organizarea în comun, în România, a unor spectacole ale interpreţilor şi trupelor din Republica Moldova, şi în Republica Moldova ale unor interpreţi şi trupe din România şi asigurarea promovării de către cele două posturi de radio a evenimentelor respective.
Participarea la conferinţe, simpozioane, mese rotunde, seminarii etc., organizate de una din părţi, cu lucrări şi participanţi din cealaltă parte”.
Aşa dar, instituţiile media, Radio „Vocea Basarabiei” şi Radio Tecuci, au convenit să strângă legăturile dintre cele două maluri ale Prutului, informând cetăţenii celor două state româneşti operativ şi obiectiv.
În ceea ce priveşte obiectivele Centrului Transfrontalier de Conexiune (director, dl Cristian Pohrib), între altele, acestea stipulează:
„Iniţierea de studii şi cercetări în domeniile de cooperare ale celor două state în vederea aplicării de strategii coerente şi tactici adecvate dezvoltării relaţiilor bilaterale, apelând în acest scop la experţi din România şi Republica Moldova de înaltă calificare profesională, independent de opţiunea lor politică;
Organizarea de conferinţe, reuniuni, mese rotunde, simpozioane, seminarii asupra problemelor actuale ce ţin de relaţiile României cu Republica Moldova şi a unor teme de interes major în relaţiile internaţionale;
Organizarea unor cursuri de vară pentru studenţii români cu specialişti din Republica Moldova în colaborare cu universităţi şi alte instituţii cu participarea unor specialişti români şi străini” etc.
Materialele evenimentului de la Tecuci au fost pregătite pentru difuzare şi deja au fost lansate în eter în RM de corespondenta Postului de Radio „Vocea Basarabiei” dra Lidia Petrenco.
Le urez succes celor două instituţii. Şi pe această cale mulţumesc organizatorilor pentru invitaţia făcută. Să auzim doar de bine.
Prof. univ., dr. hab. Anatol PETRENCU,
preşedintele INIS „ProMemoria”
2 aprilie 2013
În fotografii, de sus în jos:
Vorbeşte dl senator Ionel-Daniel Butunoi, alături de el – Daniel Gerhardt Ţuchel, primarul Municipiului Tecuci;
Alături de dl dr. Constantin Corneanu;
Doamna Maria Gheorghiu.
Lasă un răspuns
Trebuie să fi autentificat pentru a comentariu.