Top „Zece pentru Moldova”. Ultimul articol

Stimaţi prieteni,

Am fost invitat şi am asistat la spectacolul „Zece pentru Moldova”, organizat de „Publica TV”.

Eu am mai păţit-o: cu câţiva ani în urmă m-a sunat un prieten şi-mi zice să vin la Biblioteca Naţională pentru că, în cadrul Salonului internaţional de carte mi s-a decernat un premiu. Până am făcut drumul de acasă până la BNRM (12-15 minute), când am ajuns, mi se spune că Comisia s-a răzgândit şi premiul a fot dat altcuiva. Aşa că eu sunt deja „călit” în astfel de „activităţi”. Am mers la Teatrul „Eminescu”, mânat de un fel de curiozitate „sportivă”.

Spectacolul a început exact la ora 19, ceea ce a fost foarte bine. Dar deja prima nominalizare m-a pus în gardă: la interpreţi de muzică uşoară – Sofia Rotaru. De ce? Pentru că dânsa nu este născută în RM, ci în Bucovina, adică teritoriu românesc, trecut la URSS în iunie 1940, moştenit apoi de Ucraina. Ea, Sofia Rotaru, duce faima Ucrainei, nu a RM, cu RM nu are nimic. A, unele cântece sunt interpretate şi în limba română, dar nu despre asta e vorba, ci de contribuţii la prestigiul RM, nu-i aşa?

În plus – absentă la primirea trofeului.

A doua categorie – sportivi. Despre nominalizatul Nicolae Juravschi au scris deja alţii, dar despre Cristina Iovu: puţin oare a scris mass-media despre rămânerea ei în Azerbaidjan, în situaţia în care are un contract cu RM, privind prestări servicii din partea sportivei? Dacă e cu scandal, de ce a fost nominalizată?

În plus – absentă la primirea trofeului.

A treia categorie – oameni de afaceri. Învingător – Oleg Voronin. În comparaţie cu Anatol Stati, Ion Sturza, Iurie Borş şi alţii. Paradoxul constă în faptul că ceva timp în urmă chiar tatăl nominalizatului om de afaceri, dl Vladimir Voronin, a declarat că fiul său este ŞOMER. Cum oare un şomer poate fi LIDERUL oamenilor de afaceri?

Alo, şefii de la Publica TV! Cum stăm cu logica elementară? Dvs. vroiaţi să-i scoateţi în evidenţă pe liderii elitelor, nu-i aşa? În aşa caz, daţi şi Dvs. dovadă că sunteţi cel puţin competenţi în ceea ce faceţi.

În plus – Oleg Voronin absent la primirea trofeului.

Iar acum citesc că a şi protestat pentru afacerea de ieri a Publicii TV.

[Paranteză: Oleg Voronin scrie: „…является примитивной провокаций”. Oleg, ce naiba? Corect este „…является примитивной провокацией”. Adică, scrii cu greşeli gramaticale pe texte oficiale.]

La auzul acestui nume de familie, unii spectatori au părăsit sala.

A patra categorie – actori şi regizori. Trofeul i-a revenit actorului Mihai Volontir.

Absent la ridicarea trofeului; dar a fost soţia dumnealui, care a luat premiul.

Următoarea nominalizare – jurnalişti. Câştigătoare – Lorena Bogza. Curios a fost faptul, că nominalizata s-a tot fâţâit prin sală, dar la un moment dat a dispărut. De ce oare? I-o fi zis ceva şefii, aşa cum s-a presupus chiar de pe scenă, sau, poate, a presimţit ea ceva necurat?

În orice caz: absentă la primirea trofeului.

Muzica populară – Zinaida Julea. Cam dezlânată pe scenă. Zice, la un moment, adresându-se publicului din sală (citez din memorie): „Ia, dă-mi un La Major! Auzi, Botgros, ia dă-mi un La Major!”. După care se adresează cuiva în culise cu aceiaşi rugăminte tremurătoare: „Ia, dă-mi un La Major!”.

Dacă ştiam ce vrea, îi dădeam eu, că până la urmă nu i-a dat nimeni nimic.

Analiştii! Mi-am auzit numele. Deşi, ce fel de analist sunt eu?

Oazu Nantoi! Felicitări.

Branduri: firma „Bucuria”. Bun, cu dânsa, într-adevăr, viaţa e mai dulce, şi în Europa, şi oriunde. Deşi are rădăcini puternice în trecutul sovietic, dar treacă de la mine.

Oameni politici: Vladimir Voronin! O-pa! Am ajuns s-o auzim şi pe asta!

Ce ar fi de spus?

1. Gala premiilor Publica TV a fost organizată pe data de 7 aprilie, la împlinirea a 4 ani de la represiunile în masă, soldate cu morţi, sute (mii) de tineri răniţi, maltrataţi, umiliţi de către poliţia şi justiţia lui Vladimir Voronin, el fiind atunci la conducerea RM. A-i oferi anume lui acest trofeu de OM POLITIC, a fost nu doar o gafă, ci o sfidare a celor ce au luptat sincer împotriva regimului de atunci, instaurat de Voronin.

Cineva de pe scenă a spus că, la un an de la răsturnarea regimului autoritar al lui Voronin, s-a constituit Publica TV. Adică „naşterea” Publicii TV se datorează libertăţii, obţinute prin efortul miilor de tineri, ieşiţi în Piaţa Marii Adunări Naţionale, libertate, „smulsă” cu sacrificii chiar din mâinile celui, care redusese libertatea noastră la zero. Iar acum îi dai chiar lui PREMIU?! Dictatorului roşu, bolşevicului nr. 1 din RM?

2. De foarte multe ori, prezentatorii de pe scenă spuneau cum că nu Publica TV a făcut selecţia, ci nominalizaţii au fost selectaţi în baza unui sondaj, realizat de IMAS la comanda Publica TV în 75 de localităţi ale RM ş. a. m. d.

Deşi greu, dar să admitem că aşa a fost: s-a realizat sondajul şi aceştia au fost nominalizaţii. Bun, dar conducerea Publicii TV s-a conformat acestor rezultate, a fost de acord cu ele şi le-a însuşit. Asta pentru că se putea uşor găsi alte 75 de sate din cele de peste 1 000 câte sunt în RM, în care sondajul ar fi oferit cu totul alte rezultate. Dacă primarii satelor sunt membri ai PCRM, nu-i greu de dedus care va fi rezultatul sondajului.

3. Să admitem că în spatele acestei afiore [cuvânt rusesc, însemnând afacere nu prea curată, murdară] stă Plahiş, care a dorit prin această nominalizare să netezească calea spre o viitoare alianţă electorală sau post-electorală PDM-PCRM. Numai că trucul a eşuat: bătrânul dictator Voronin a mirosit că nu e curat ceva la mijloc şi foarte repede s-a distanţat de trofeul lui Plahiş. Asta chiar dacă ultimul a făcut afaceri cu celălalt Voronin, Oleg, nominalizat la business.

Detaşamentul de deblocare nr. 1 – nimic de comentat, bravo domnilor; iarna grea, omătul mare, noroc de voi: aţi salvat vieţi omeneşti şi bravo vouă!

În sfârşit CEL MAI IUBIT MOLDOVEAN.

Cred că însăşi ideea este greşită. Oricine ar fi fost, de unii este stimat, de alţii – nu. Iar până la iubire este mult. Iubire înseamnă altceva.

Apoi moldoveni sunt şi peste Prut. Şi nu numai acolo. Pe ei cine i-a întrebat? Din nou, a câta oară, lunecăm pe panta moldovenismului primitiv.

Mihai Volontir. Bun. Dar filmele proiectate pe ecran sunt producţie sovietică, discursurile sunt în limba rusă. Sunt relicve ale timpurilor apuse. Astăzi sunt cu totul alte ecranizări, şi la români, şi la ruşi. Iar Dvs. vorbiţi de ELITE. Elită înseamnă „ceea ce este mai bun, mai valoros, mai demn de a fi ales”, ca model de urmare pentru ceilalţi, pentru noi, „prostimea”. Nu vreau să continui. Ce rost ar avea? Nominalizările au fost făcute.

Şi ultimul moment.

Modul, cum au fost făcute invitaţiile, ne-a dus, pe mine şi pe alţii, în eroare. Ni s-a spus aşa: „Veniţi tra-la-la, pentru că aţi fost nominalizat în Zece pentru Moldova”. Ce senzaţie aveţi, auzind aceste vorbe? Se lăsa impresia că anume tu eşti cel nominalizat.

Eu n-am căzut cel mai rău; au căzut alţii mai dureros ca mine. De exemplu, cunoscute personalităţi au fost invitate în sală, ca şi cum au fost nominalizate, dar nu au fost incluse nici chiar în cei zece de pe ecran. Sau asta este grav cu totul.

Domnilor,

Acesta a fost ultimul meu material pe VohPublica.

Vreau să mulţumesc conducerii VoxPublica pentru că mi-a găzduit materialele pe acest portal de ştiri.

 

Prof. univ. dr. hab. Anatol PETRENCU,

preşedintele INIS „ProMemoria”

8 aprilie 2013

Lasă un răspuns

Arhiva