Pun pariu: următorul preşedinte al RM, după Nicolae Timofte, – Vlad Plahotniuc

 

Următorul preşedinte al RM va fi Vladimir Plahotniuc (VP). Pun pariu.

Argumente:

1. În Parlamentul RM există proiecte de legi, care zac în sertare ani de zile. Nu a fost cazul cu modificarea Codului electoral, propusă de V. Plahotniuc. Este una din cele mai importante schimbări legislative, aprobate oarecum pe neaşteptate, fără explicaţii din partea autorilor, fără dezbateri în societate, fără consultarea CEC, a organismelor europene.

În fond, noua lege electorală, va aduce un suflu nou în viaţa politică a RM; legea are, neîndoielnic, o componentă democratică, pe care ideologii PDM o vor putea exploata, dacă îi va duce capul. Noua lege are multe plusuri; faptul că a fost formulată, dar mai ales – trecută atât de operativ prin Legislativ, cu atâtea voturi „pro”, demonstrează că Plahotniuc are o pondere definitorie în Parlamentul RM.

Alături de părţile pozitive ale noii legi există una negativă. Este vorba de alegătorii din raioanele din stânga Nistrului: ei cum vor vota, în care circumscripţii?

O soluţie ar fi „extinderea electorală” a raioanelor din dreapta Nistrului asupra celor megieşe de pe malul stâng al fluviului despărţitor de ţară.

Alte soluţii: să le gândească autorii modificării Legii electorale. Sper să le găsească. Altfel, dacă Legea electorală „Plahotniuc” va servi un argument în plus separatiştilor de la Tiraspol (sau Tighina, asta pentru că în toamnă, ca o sfidare a bunului simţ, legiuitorii tiraspoleni vor să se mute la Tighina, numită de ei Bender) atunci vai şi amar de Plahotniuc.

Dar, deocamdată, VP este stăpân pe situaţie; sperăm că va găsi soluţii adecvate de soluţionare a acestei probleme.

 2. În confruntarea Vlad Filat – Vlad Plahotniuc întâietatea o deţine, neîndoielnic, VP. Nu VP a mers la Guvern, ci invers, V. Filat la Parlament. Şi acesta e un semn de slăbiciune pentru primul ministru.

Dar, admitem: pentru a trece puntea, te uneşti cu dracul. E nevoie de votul deputaţilor PDM pentru noua investire şi interesul te obligă, chiar dacă îţi stă în gât, să mergi la Canossa. Numai că după investire, lui V. Filat o să-i vină greu să recupereze timpul pierdut în perioada interimatului, în plus – va fi nevoie de eforturi susţinute pentru a scoate în evidenţă anume PLDM-ul ca promotor al reformelor şi integrării europene.

În plus: VP posedă materialul compromiţător pe care-l va folosi în campania electorală. Faza cu convorbirile telefonice, interceptate şi apoi lansate prin intermediul mass-media, este un argument în acest sens.

Deci, în competiţia cu V. Filat, VP iese înainte.

3. Sistemul mixt de alegeri parlamentare nu este ceva nou. Avem alături experienţa Ungariei, unde 50% din deputaţi sunt aleşi pe liste de partid, alte 50%  - pe circumscripţii uninominale.

Care este logica lui VP?

Chiar dacă sună frumos şi democratic, dar şi în cazul pretendenţilor pe circumscripţii, decizia definitorie va fi cea a partidelor. Altfel spus: candidaţii pe circumscripţii vor fi susţinuţi de partidele politice. În aşa situaţie, echipa VP va susţine pe cei oameni, care vor avea şanse reale de a fi deputaţi în circumscripţiile date. Ştim care sunt lacunele listelor de partid. Astfel, bine selectaţi, susţinuţi financiar corespunzător, VP se poate alege, dacă nu cu 50, atunci, să zicem – 35-40 de deputaţi „uninominali”, care vor pupa mâna lui Plahiş pentru „generozitatea” manifestată faţă de ei (dintre care, unii pot fi modeşti în sens financiar, dar notorietăţi în diverse domenii, pentru care oamenii ar vota, ca şi cum ar fi de-ai „lor”).

Astfel, având 35-40 deputaţi „uninominali”, plus cei de pe lista PDM (? să zicem – 20), VP îşi va asigura majoritatea parlamentară pentru a fi ales preşedinte al RM, primul mandat fiind 2015-2019.

Să auzim doar de bine!

Prof. univ., dr. hab. Anatol PETRENCU, preşedintele INIS „ProMemoria”

21 aprilie 2013.

Lasă un răspuns

Arhiva